Zwalcza - nie tylko cukrzycę

Zwalcza – nie tylko cukrzycę

MORINGA6Moringa olejodajna, drzewo chrzanowe – gatunek drzewa tropikalnego z rodziny moringowatych, pochodzący z z północno-zachodnich Indii i Pakistanu. Odporne na suszę. Udomowione także w innych krajach Azji, w Afryce i Ameryce Południowej

Jeśli szukasz dobrego zdrowia, życia wolnego od choroby, więcej energii i długowieczności, warto pomyśleć o powrocie do natury. Roślina jest powszechnie znana jako „drzewo cudów” i jest motorem napędowym bioaktywnych związków roślinnych i przeciwutleniaczy. Wiele z jej korzyści zdrowotnych zostało potwierdzone przez naukowców, ale uważa się, że o wiele więcej nie zostało jeszcze zbadane i odkryte.

Oto 7 powodów, dla których należy dodawać zmielone (sproszkowane) liście i owoce (strąki) z tej wyjątkowej rośliny do swojej diety.
Wartość odżywcza
Zarówno liście i strąki tej rośliny są bogatym źródłem wielu rodzajów witamin i minerałów.  Zaledwie 1 filiżanka tej rośliny może dostarczyć do 157% swojej RDA (Recommended Dietary Allowances – pokrywa zapotrzebowanie ok. 97,5% zdrowych, prawidłowo odżywionych osób wchodzących w skład grup-zalecanego spożycia) witaminy C.
Wystarczy 1 szklanka sproszkowanych liści aby otrzymać składniki odżywcze:

• Witamina B6 – 19% swojego dziennego spożycia
• Witamina A – 9%
• witamina B2 (ryboflawina), – 11%
• witaminy C – 12%
• Białka – 2g
• Żelazo – 11%
• Magnez – 8%

Wysuszone liście „drzewa cudów” są dostępne jako suplementy diety na Zachodzie ale także i w Polsce.

  1. Mocniejsze kości
    Spożywanie Moringa oleifera może pomóc poprawić gęstość kości. Posiada mnóstwo żelaza i wapnia, który pomaga nie tylko w zapobieganiu utraty masy kostnej, ale również wzmacnia kości. Pomaga także zwiększyć wytrzymałość fizyczną.
  2. Posiada właściwości antynowotworowe
    Jak już wspomniano, Moringa ma duże ilości przeciwutleniaczy, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki. Ponadto pomaga zapobiegać powstawaniu nowotworów.
  3. Beta-karoten, witamina C,  to kolejne składniki. Roślina ta ma również silne przeciwutleniacze, jak kwas chlorogenowy i kwercetyna. Działają one poprzez zanegowanie aktywności wolnych rodników w organizmie. Posiada właściwości przeciwrakowe, aby zapobiec rozwojowi nowotworu i wzrostu komórek nowotworowych.
  4. Pomaga przy bólach głowy – Można również wykorzystać wyciąg z korzenia rośliny do uzyskania złagodzenia bólu głowy.
  5. Leczenie chorób oczu – Moringa może również pomóc w rozwiązaniu wielu problemów ze wzrokiem, w tym zapalenie spojówek. Weź kilka liści, rozgnieć i nałóż papkę na oczach (powiekach). Jeśli wymieszasz sok z liści „z miodem i stosować jako eyeliner, to pomoże wyleczyć schorzenia rogówki. Tak  samo to leczenie może również przyczynić się do poprawy obrzęku oczu.
  6. Obniżenie poziomu cukru – Jeśli chorujesz na cukrzycę i nie możesz utrzymać poziomu cukru we krwi pod kontrolą. Moringa oleifera może być naturalnym sposobem zarządzania cukrzycą. Jeśli stężenie cukru we krwi pozostaje niekontrolowane przez dłuższy czas, może to zwiększyć ryzyko wystąpienia wielu rodzajów problemów zdrowotnych, w tym chorób serca. Wiele badań wskazuje, że przy użyciu tej rośliny. obserwujemy korzystny wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi. Według jednego z badań z udziałem 30 kobiet, które otrzymywały 7g liści proszku dziennie przez 3 miesiące, badanym osobom poziom cukru we krwi zmniejszył się o 13,5%.
  7. Oczyści Twoją krew – strąki Moringa i liście posiadają wielkie korzyści zdrowotnych, jeśli chodzi o oczyszczanie krwi. Dodatkowo wykazano, że może pomóc zwalczać trądzik i inne problemy skórne. Sok Moringa może być stosowany na trądzik i pryszcze i będzie szybko leczyć obszar chorobowe. Sok ma również właściwości antybiotyczne.
  8.  Jako zdrowa żywność – Wysokie poziomy witaminy A w tej roślinie są pomocne w hamowaniu naturalnego procesu starzenia. Pomaga również wzmocnić układ odpornościowy i poprawiają widzenie. Dodaj tę roślinę do swojej diety i możesz zauważyć bardzo dobre zmiany w stanie zdrowia.

 morPolecamy:

Zielony koktajl zdrowotny – porcja dla 1 osoby

 200ml mleka ryżowego lub kefiru Robico

Łyżka stołowa sproszkowanych liści moringa

100g mango (1 Mango)

2 łyżki musu jabłkowego

Całość zblendować – smacznego!

Włącz do swojej diety sproszkowane liście Moringa!

Sproszkowane liście Moringa zawierają około 20 rodzajów aminokwasów, 46 typów przeciwutleniaczy, 36 związków przeciwzapalnych. Proszek z liści Moringa to wysokowartościowe źródło naturalnego białka, które jest bardzo dobrze przyswajalne biologicznie, a ponadto zawiera on naturalny błonnik. Proszek z liści Moringa w naturalny sposób zwiększa naszą energię, a także ma właściwości uspokajające i wspomaga dobry sen. Poza tym jest silnym antyoksydantem między innymi hamującym wzrost komórek nowotworowych. Warto włączyć go do swojej diety, szczególnie teraz, gdy nie mamy jeszcze dostępu do świeżych warzyw i owoców.